Ştiri

Rubrica CEJA, Ediția 37, Iunie 2017

În această ediție a rubricii CEJA (Consiliul European al Tinerilor Fermieri), l-am intervievat pe președintele Alan Jagoe despre un document recent al CEJA în care se scoate în evidență motivul pentru care tinerii fermieri sunt factorul cel mai important pentru viitoarea PAC (Politica Agricolă Comună).

MF: Puteți să ne spuneți mai multe despre modul în care a fost intocmit acest nou document?
AJ: Documentul nostru intitulat “Tinerii fermieri sunt cheia viitorului PAC” (‘Young Farmers are key in the future CAP’) reflectă convingerile membrilor CEJA, tineri fermieri din toate colțurile Europei, care au identificat șapte domenii cheie pentru viitorul PAC. Am petrecut 15 zile cu grupurile de lucru interne și peste 100 de ore de discuții interne dedicate acestui subiect, la care au participat toate părțile direct interesate, precum și alte organizații nonguvernamentale, membrii ai Parlamentului European și Directoratului General pentru Agricultură al Comisiei Europene. Rezultatul este un document prin care se propune un viitor PAC echilibrat, ambițios și cu ținte clare. PAC reprezintă una dintre poveștile de succes ale Europei. A fost de ajutor până în prezent, însă acesta nu include domeniul cheie reprezentat de schimbarea de generații.

MF: Care sunt principalele puncte ale documentului CEJA?
AJ: Documentul se concentrează pe 3 domenii principale: schimbarea de generații, măsuri progresive și proactive pentru protejarea mediului și sprijinul economic sustenabil. Astfel, se urmărește crearea de locuri de muncă, creștere economică și investiții în comunitățile rurale și transformarea zonelor rurale în locații în care oamenii vor dori să trăiască și să muncească.

MF: Care sunt unele dintre subiectele de discutie cheie?
AJ: În primul rând, următorul PAC trebuie să introducă o definiție pentru termenul de fermier activ. Tinerii fermieri din UE sunt frustrați atunci când văd că suportul financiar este îndreptat către fermierii inactivi sau care nu lucrează direct pământul. De asemenea, o altă frustrare vine din modul în care PAC-ul a făcut ca pământul să nu fie disponibil pentru tinerii fermieri. Noi credem cu tărie că următorul PAC trebuie să protejeze pe deplin tinerii fermieri și că fiecare măsură trebuie să conțină un element legat de tinerii fermieri pentru a susține schimbarea de generații. De asemenea, aceste măsuri îi vor ajuta pe cei mai vulnerabili fermieri din sector pe perioada în care aceștia vor fi nevoiți să investească masiv, perioadă în care aceștia sunt mult mai expuși financiar decât colegii lor mai în vârstă.

MF: Care este definiția CEJA pentru termenul de tânăr fermier?
AJ: Noi recomandăm ca definiția curentă a tânărului fermier să fie modificată pentru a include sprijinul pentru toți tinerii fermieri sub 40 de ani. Totodată, suntem ferm convinși de nevoia de educație agricolă și de un plan pentru Dezvoltarea afacerii în ferme și că acestea sunt o necesitate pentru fiecare tânăr fermier.

MF: Dar ce părere aveți despre rolul tinerilor fermieri în protejarea mediului înconjurător?
AJ: Tinerii fermieri sunt noii ecologiști și astfel, ei sunt gardienii mediului rural. Vrem să vedem măsuri progresive și proactive pentru protecția mediului care chiar funcționează deopotrivă pentru mediu cât și pentru fermier. Prin măsuri noi de management se pot face multe pentru a îmbunătății biodiversitatea și ecosistemele și astfel să se crească sustenabilitatea. De asemenea, trebuie să recunoaștem principiul unei “Europe a regiunilor” prin care printr-un efort colectiv se pot implementa măsuri privind mediul și astfel se poate face un pas progresiv înainte. Ar trebui introduse măsuri care să crescă producția de energie regenerabilă și eficiența la nivel de fermă.

MF: Care este poziția CEJA privind subvenționarea veniturilor?
AJ: PAC-ul are un rol major în sprijinirea veniturilor fermelor însă acesta trebuie regândit pentru a asigura viabilitatea fermelor de familie din UE în toate regiunile și teritoriile. O subvenție combinată bazată pe activitate și suprafață, dublată de un sprijin pentru sectoarele vulnerabile va asigura prosperitatea agriculturii în toate zonele și regiunile UE. Nu există sectoare imune volatilității și din acest motiv avem nevoie ca noul PAC să ajute și să protejeze fermierii pe perioadele de criză – indiferent de cauză. Instrumentele financiare au de jucat un rol vital aici precum și noile instrumente de management al riscului introduse pentru a proteja fermierii.

MF: Acest mod de gândire se extinde și la sănătatea, siguranța și bunăstarea fermierilor?
AJ: Da. Pentru a asigura acest lucru trebuie să existe un curs anual gratuit și obligatoriu privind siguranța și sănătatea ce trebuie parcurs de fiecare fermier, incluzând și un control privind sănătatea și bunăstarea.

MF: Ce altceva ar mai trebui pus la dispoziția fermierilor?
AJ: Accesul la informație și serviciile de consultanță trebuie să fie disponibile fermierilor din toate zonele, incluzând informații tehnice, economice, de mediu precum și conștientizarea socială în privința unor probleme precum succesiunea. Cele menționate mai sus mă duc cu gândul la una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă agricultura în ziua de azi – mobilitatea terenurilor.

MF: De ce este mobilitatea terenurilor o problemă atât de importantă?
AJ: Până în prezent, pentru a putea face agricultură, era nevoie aproape mereu ca fermierul să dețină teren. Trebuie să ne îndepărtăm de modelul prin care se dețin terenuri în proprietate, permițându-le tinerilor fermieri fie să demareze, fie să își crească afacerea până la un nivel sustenabil.

MF: Ce solicită CEJA din bugetul PAC?
AJ: Ținând cont de toate argumentele noastre, toate deciziile noastre și de nevoile tinerilor fermieri, am făcut un apel important pentru ca bugetul noului PAC să fie distribuit după cum urmează:

  • 20% să fie alocat pentru diversele măsuri și instrumente ce țintesc direct Schimbarea de Generație
  • 50% să fie alocat pentru Sprijinul Sustenabilității Economice
  • 30% să fie alocat pentru măsurile proactive și progresive pentru protejarea mediului

Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum se dezvoltă lucrurile.

Dacă doriți să îl contactați pe Dl. Alan Jagoe, transmiteți un e-mail la allusers@ceja.eu

Vizitaţi: Massey Ferguson Global Facebook page
Vizitaţi: CEJA Young Farmers Facebook page